Το υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για το υγιές στόμα ενός ενήλικα. Σύμφωνα με έρευνα των οδοντιατρικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, στην Ελλάδα της κρίσης η στοματική υγεία παιδιών και ενηλίκων έχει χειροτερέψει σε σύγκριση με πριν δέκα χρόνια. Τρία στα πέντε παιδιά πέντε ετών έχει τερηδόνα, ενώ μόνο το 0,7% των ενηλίκων 35-55 ετών είναι ελεύθερο από τερηδόνα. Οι ερευνητές αποδίδουν το πρόβλημα εν μέρει στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και στο διαρκώς μειούμενο οικογενειακό εισόδημα.
Είναι προφανές λοιπόν, ότι η ενημέρωση των γονιών για την σημασία της πρόληψης αλλά και ορισμένες πρακτικές καθημερινές συμβουλές για την σωστή και αποτελεσματική στοματική υγιεινή των παιδιών θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση του επιπέδου στοματικής υγείας των παιδιών και αργότερα ενηλίκων. Καθημερινά στο ιατρείο μου ακούω γονείς να θέτουν βασικά ερωτήματα όπως, πότε πρέπει ένα παιδί να πηγαίνει στον οδοντίατρο; Ποιες τροφές είναι καλές και ποιες βλαβερές για τα δόντια; Πόσες φορές και πότε πρέπει να βουρτσίζει ένα παιδί; Αυτές και άλλες ακόμα ερωτήσεις θα επιχειρήσω να απαντήσω με αυτό το άρθρο.
Η σωστή ηλικία επίσκεψης στον οδοντίατρο.
Οι γονείς θα πρέπει να φέρνουν τα παιδιά τους στον οδοντίατρο από την στιγμή που το βρέφος αποκτήσει τα πρώτα του δοντάκια συνήθως στην ηλικία των 6-7 μηνών και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Στην πρώτη επίσκεψη ο οδοντίατρος θα δώσει συμβουλές στους γονείς για την σωστή πρακτική στοματικής υγιεινής του παιδιού τους και θα λύσει απορίες που τυχών έχουν οι γονείς. Κυρίως όμως το παιδί εξοικειώνεται με το χώρο του οδοντιατρείου και τον οδοντίατρο κάνοντας τις μελλοντικές επισκέψεις ευχάριστες και απροβλημάτιστες. Η οδοντική τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 12 – 13 μηνών και να καταστρέψει τα δόντια ολοσχερώς. Αναπόφευκτα, αν ένα παιδί στην τρυφερή αυτή ηλικία με τέτοια προβλήματα πάει για πρώτη φορά στον οδοντίατρο για τη θεραπεία εκτεταμένων βλαβών ακόμα και για εξαγωγές δοντιών, θα αποκομίσει αρνητικές, δυσάρεστες εμπειρίες από την επίσκεψη του που θα το ακολουθούν για όλη του τη ζωή.
Διατροφή από Μπιμπερό
Μην αφήνετε το παιδί να κοιμάται θηλάζοντας μπιμπερό που περιέχει γάλα ή χυμό ή τσάι. Η παρατεταμένη επαφή των σακχάρων που περιέχεται σε αυτά με τα δόντια, οδηγεί στην αύξηση παραγωγής οξέων που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση τερηδόνας. Η μορφή αυτής της τερηδόνας συνήθως είναι εκτεταμένη και σε μικρό διάστημα, ορισμένων μηνών, μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς την οδοντοφυΐα του παιδιού. Το μπιμπερό πρέπει να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για την θρέψη του παιδιού κι όχι ως υποκατάστατο της πιπίλας για να το ηρεμεί.
Βούρτσισμα
Ξεκινήστε το βούρτσισμα με το που ανατείλει το πρώτο δόντι. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές για κάθε ηλικία βούρτσες αλλά και οδοντόκρεμες με τη σωστή περιεκτικότητα σε φθόριο. Ο οδοντίατρος θα σας βοηθήσει για το σωστό τρόπο βουρτσίσματος αλλά και για τη σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας. Το βούρτσισμα γίνετε απαραιτήτως το πρωί πριν το πρωινό και το βράδυ αμέσως πριν τον ύπνο. Αποφεύγεται το βούρτσισμα μετά από τη λήψη οποιασδήποτε τροφής καθώς το στοματικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά όξινο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του σμάλτου των δοντιών. Κάντε το βούρτσισμα διασκέδαση και όχι αγγαρεία ώστε να αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία για το παιδί. Μέχρι την ηλικία των 7- 8 ετών το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με την παρουσία κάποιου γονέα που θα βοηθάει και θα επιβλέπει.
Διατροφή
Μάθετε το παιδί να τρώει 6 φορές την ημέρα, τρία κυρίως γεύματα και τρία ενδιάμεσα. Περιορίστε τις τροφές όπως γλειφιτζούρια, τσιπς, μη φυσικούς χυμούς, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτες κ.α. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε σάκχαρα, κολλώδεις και δύσκολα απομακρύνονται από τα δόντια κάτι που τις καθιστά εξαιρετικά τερηδονογόνες. Αντίθετα, τροφές όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, κρέας και θαλασσινά είναι πλούσιες σε θρεπτική αξία και φτωχές σε σάκχαρα.
Φθορίωση δοντιών
Η φθορίωση των δοντιών γίνεται στο οδοντιατρείο κάθε έξι μήνες ξεκινώντας από 3-4 ετών. Έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της τερηδόνας αφού ενισχύει την άμυνα των δοντιών στα οξέα και ‘’επιδιορθώνει’’ αρχόμενες τερηδονικές βλάβες, ιδιαίτερα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για εμφάνιση τερηδόνας.
Τα παιδικά δόντια είναι σημαντικά
Πολλοί γονείς αγνοούν την σημασία που έχουν τα νεογιλά (παιδικά) δόντια σκεπτόμενοι ‘’δεν πειράζει θα τα αλλάξει’’. Απεναντίας, τα νεογιλά δόντια είναι πάρα πολύ σημαντικά αφού χρησιμεύουν στην ομιλία, μάσηση, την αισθητική αλλά και στην καθοδήγηση των μόνιμων διαδόχων τους στην σωστή θέση. Πρόωρη απώλεια των νεογιλών συνεπάγεται στην απώλεια χώρου για το διάδοχο μόνιμο δόντι με αποτέλεσμα αυτό να ανατείλει σε λανθασμένη θέση ή να παραμείνει έγκλειστο στη γνάθο. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι σοβαρές τερηδονικές βλάβες σε νεογιλά δόντια όπως και στα μόνιμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό πόνο, αποστήματα και να στείλουν το μικρό ασθενή ακόμα και στο νοσοκομείο.
Καταλαβαίνει κανείς ότι η καλή στοματική υγεία των παιδιών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την καλή συνολική υγεία και σωστή ανάπτυξη θέτοντας τις βάσεις για καλή υγεία στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες.
#Στοματικήυγείακαιπαιδί #τερηδόνα #οικογενειακήοδοντιατρική