fbpx

Ολοκεραμική Στεφάνη – Θήκη δοντιού

Τι είναι η στεφάνη - θήκη δοντιού;

Η στεφάνη γνωστή κι ως θήκη δοντιού είναι μια ακίνητη προσθετική αποκατάσταση. Αποτελεί ένα τεχνητό περίβλημα το οποίο κύριο στόχο έχει προστατέψει ένα δόντι.

Από τι είναι φτιαγμένη μια θήκη δοντιού;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγω για την κατασκευή μια θήκης δοντιού είναι η μεταλλοπορσελάνη και οι ολοκεραμικές θήκες. Στην πρώτη περίπτωση ο σκελετός (βάση) είναι φτιαγμένος από μέταλλο το οποίο είναι επενδυμένο εξωτερικά με πορσελάνη. Στη δεύτερη περίπτωση η θήκη είναι εξολοκλήρου φτιαγμένη από κεραμικό υλικό – ζιρκόνιο. Το κυριότερο πλεονέκτημα των ολοκεραμικών αποκαταστάσεων είναι η άψογη απόδοση της αισθητικής. Λόγω της φωτοδιαπερατότητας τους οι ολοκεραμικές θήκες μπορούν να αποδώσουν με ακρίβεια όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά των φυσικών δοντιών σε βαθμό που κοιτώντας τις κάποιος να μην μπορεί να ξεχωρίσει εάν είναι ψεύτικο δόντι ή όχι.

Θήκη δοντιού – διαδικασία:

Αρχικά το υπό θεραπεία δόντι τροχίζεται για να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος να υποδεχθεί τη θήκη. Στη συνέχεια λαμβάνονται τα αποτυπώματα τα οποία στέλλονται στο συνεργαζόμενο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Το αποτύπωμα σαρώνεται και αποθηκεύεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εκεί γίνεται ο σχεδιασμός της στεφάνης και η αποκατάσταση «κόβεται» από ειδικό μηχάνημα (CAD-CAM). Αφού γίνει η τελική επεξεργασία από τον οδοντοτεχνίτη η θήκη είναι έτοιμη για συγκόλληση στο στόμα.

Προσωρινή θήκη δοντιού

Για την ολοκλήρωση της θεραπείας μεσολαβούν δυο με τρείς επισκέψεις. Τα απροστάτευτα τροχισμένα δόντια είναι αρκετά ευαίσθητα στην αλλαγή θερμοκρασίας (ιδιαίτερα στο κρύο), επίσης είναι επικίνδυνο να υποστούν κάποιο κάταγμα κατά τη διάρκεια της μάσησης. Στόχος μας είναι πάντα οι ασθενείς μας να έχουν άμεσα μεταβατική αποκατάσταση – προσωρινή θήκη – που να είναι λειτουργική και αισθητικά αποδεκτή. Η προσωρινή θήκη δοντιού φτιάχνεται από ακρυλικό στο πρώτο ραντεβού και συγκολλάται στο δόντι με προσωρινή κόλλα για να μπορεί να αφαιρείται εύκολα στις ενδιάμεσες επισκέψεις στο οδοντιατρείο.

Θήκη δοντιού - πονάει;

Είναι αρχή μας καμία οδοντιατρική πράξη να μην προκαλεί πόνο και ταλαιπωρία στους ασθενείς μας. Για το σκοπό αυτό πριν την έναρξη της θεραπείας γίνεται τοπική αναισθησία ικανή να αποτρέψει τον παραμικρό πόνο.

Πρέπει να γίνει απονεύρωση πριν;

Εάν ο πολφός (νεύρο) του δοντιού είναι υγειές και δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος (π.χ εκτενές κάταγμα του δοντιού) τότε δε χρειάζεται απονεύρωση. Πριν την πραγματοποίηση της θεραπείας γίνεται έλεγχος ζωτικότητας του νεύρου και λαμβάνεται ακτινογραφία για να ελεγχθεί το δόντι για πιθανή ύπαρξη παθολογίας. Εφόσον αυτή υπάρχει πραγματοποιείται πρώτα η απονεύρωση και ύστερα ακολουθεί η αποκατάσταση με θήκη.

Πόσο κοστίζει μια θήκη δοντιού;

Το κόστος μιας θήκης δοντιού εξαρτάται κυρίως από το υλικό που θα φτιαχτεί. Οι ολοκεραμικές θήκες κοστίζουν περισσότερο από τις μεταλλοκεραμικές. Αφού προβούμε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους κλινικά και ακτινογραφικά θα σας ενημερώσουμε για το ακριβές κόστος της θεραπείας σας.

Antoniou Dental Care
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας
TOP