Στις μέρες μας, η τεχνολογία στον τομέα της οδοντιατρικής έχει κατακτήσει νέα ύψη, προσφέροντας λύσεις που παρέχουν όχι μόνο αισθητική βελτίωση, αλλά και λειτουργική αναβάθμιση. Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν έναν σημαντικό πυλώνα αυτής της εξέλιξης, προσφέροντας μια μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση ελλειπόντων δοντιών. Ωστόσο, όπως σε κάθε ιατρική επέμβαση, έτσι και τα εμφυτεύματα δοντιών δεν είναι απαλλαγμένα από προκλήσεις και πιθανές επιπλοκές.
Στο σημερινό μας άρθρο, θα εξετάσουμε τα συχνότερα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν με τα εμφυτεύματα δοντιών. Από πιθανές επιπλοκές κατά την τοποθέτηση τους έως τη διαχείριση της συντήρησης.
-
Εμφυτεύματα δοντιών διάρκεια ζωής
Η απάντηση που δίνω στους ασθενείς μου για τη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων είναι: «Ίση με τη διάρκεια ζωής των δοντιών σας». Πολλοί ασθενείς εσφαλμένα έχουν την εντύπωση ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν μπορούν να «χαλάσουν» αφού είναι από τιτάνιο. Παρόλο που τα εμφυτεύματα έχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στις μέρες μας η μακροχρόνια διατήρηση τους και η καλή τους υγεία εξαρτάται από παράγοντες όπως:
- Ποιότητα των εμφυτευμάτων.
- Τεχνική τοποθέτησης.
- Συνθήκες Στόματος και Φροντίδα.
- Γενική υγεία του Ασθενούς.
-
Κουνιέται το εμφύτευμα – Τι φταίει;
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους μπορεί να κουνιέται ένα εμφύτευμα. Είτε να «χαλάρωσε» η προσθετική επί του εμφυτεύματος. Είτε να έχασε την ενσωμάτωση του το εμφύτευμα και να είναι χαλαρό μέσα στη γνάθο. Στην πρώτη περίπτωση η διαχείριση αφορά την επιεμφυτευματική προσθετική και τις περισσότερες φορές είναι απλή. Στη δεύτερη όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και το εμφύτευμα αφού επιβεβαιωθεί ακτινογραφικά ότι έχασε την οστεοενσωμάτωση του αφαιρείται.
-
Εμφυτεύματα δοντιών πόνος
Είναι φυσιολογικό για τις πρώτες 24 με 48 ώρες από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων να υπάρχει λίγος πόνος που είναι όμως διαχειρίσιμος με την λήψη απλών παυσίπονων όπως η παρακεταμόλη. Εάν προκύψει όμως πόνος στα εμφυτεύματα μήνες ή και χρόνια μετά την τοποθέτηση τους πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έλεγχο καθώς μπορεί να υποδηλώνει κάποια φλεγμονή (περιεμφυτευματίτιδα) η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του εμφυτεύματος σε βάθος χρόνου.
-
Μου έφυγε το εμφύτευμα – τι να κάνω;
Δυστυχώς υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων δεν επανέρχονται για επανέλεγχο και καθαρισμό. Με αποτέλεσμα σε κάποιους από αυτούς να χάνονται εμφυτεύματα (όπως και φυσικά δόντια) και να έρχονται με το εμφύτευμα στα χέρια. Η απώλεια εμφυτεύματος συνεπάγεται και απώλεια οστού άρα και η διαχείριση τέτοιων περιστατικών είναι αρκετά απαιτητική. Σε κάποιες περιπτώσεις εάν το εναπομείναν οστό είναι επαρκές είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με αναπλαστηκές τεχνικές τοποθετείται νέο εμφύτευμα. Σε άλλες περιπτώσεις όμως το εναπομείναν οστό μπορεί να μην επαρκεί και ο ασθενής να μην έχει την επιλογή τοποθέτησης νέου εμφυτεύματος.
Τα εμφυτεύματα έχουν αποδείξει την αξία τους μέσα στις δεκαετίες. Είμαστε στη θέση σήμερα να γνωρίζουμε τους παράγοντες που οδηγούν τόσο στην επιτυχία όσο και στην αποτυχία αυτών. Η σωστή επιλογή του κατάλληλου εμφυτεύματος, η ορθή εκτέλεση της χειρουργικής τεχνικής από τον θεράποντα και η σε βάθος χρόνου συντήρηση και επανέλεγχος είναι απαραίτητα για την μακροβιότητα αυτών.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα οδοντικά εμφυτεύματα πατήστε εδώ.
Για να μάθετε ποιά είναι τα καλύτερα εμφυτεύματα δοντιών πατήστε εδώ.