fbpx

Εξαγωγή Δοντιού: Διαδικασία Και Τι Να Προσέξετε

Η εξαγωγή δοντιού αποτελεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη μοναδική λύση θεραπείας, παρά το γεγονός ότι στόχος μας είναι να σώζουμε τα φυσικά μας δόντια και να παραμένουν λειτουργικά και αισθητικά αποδεκτά για πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια κοινή οδοντιατρική διαδικασία που μπορεί να είναι απαραίτητη για διάφορους λόγους, όπως εκτεταμένη τερηδόνα, προχωρημένη περιοδοντίτιδα, τραύμα ή για ορθοδοντικούς λόγους. Επιπλέον, είναι πιθανό να γίνει και σε περιπτώσεις δοντιών με απόστημα, με φλεγμονή ή ενός σπασμένου δοντιού.

Πώς Γίνεται Η Εξαγωγή Ενός Δοντιού;

Η διαδικασία μιας εξαγωγής δοντιού απαρτίζεται από δύο μέρη, τα οποία είναι η προετοιμασία του ασθενή για την εξαγωγή και η ίδια η αφαίρεση.

Πριν Την Εξαγωγή

Η προετοιμασία για τη διαδικασία της εξαγωγής περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:

  • Αξιολόγηση: Ο οδοντίατρος θα πραγματοποιήσει μια λεπτομερή εξέταση της στοματικής κοιλότητας του ασθενή, θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του και ενδεχομένως θα ζητήσει ακτινογραφίες για να αξιολογήσει την κατάσταση του δοντιού και του οστού γύρω από αυτό.
  • Αναισθησία: Θα χορηγηθεί τοπική αναισθησία στην περιοχή, έτσι ώστε ο ασθενής να μην αισθανθεί πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Κατά Τη Διάρκεια Της Εξαγωγής

Τα βήματα που ακολουθούνται για την ίδια την αφαίρεση είναι τα παρακάτω:

  • Χαλάρωση του δοντιού: Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία για να χαλαρώσει τους συνδέσμους που συγκρατούν το δόντι στο οστό.
  • Αφαίρεση του δοντιού: Με απαλές κινήσεις, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει το δόντι από την υποδοχή του.
  • Έλεγχος και αιμόσταση: Μετά την αφαίρεση του δοντιού, ο οδοντίατρος θα ελέγξει την περιοχή για τυχόν θραύσματα οστού ή ρίζας και θα τοποθετήσει μια γάζα για να επιτευχθεί άμεσα αιμόσταση.
  • Ράμματα: Σε περίπτωση χειρουργικής εξαγωγής, όπως για παράδειγμα σε εξαγωγή φρονιμίτη που είναι έγκλειστος, γίνονται και ράμματα για την γρηγορότερη επούλωση του τραύματος. Σε άλλες περιπτώσεις, η εξαγωγή γίνεται χωρίς ράμματα.

Τι Πρέπει Να Προσέξετε Μετά Την Εξαγωγή;

Ο οδοντίατρος, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξαγωγής, θα δώσει στον ασθενή ορισμένες οδηγίες, ώστε η ανάρρωση να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και ανώδυνη. τα σημεία τα οποία είναι σημαντικό να προσέξει ο ασθενής είναι τα ακόλουθα:

  • Αιμορραγία: Μια ήπια αιμορραγία είναι φυσιολογική τις πρώτες ώρες μετά την εξαγωγή. Ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει μια γάζα στην περιοχή και να δαγκώσει απαλά για να σταματήσει η αιμορραγία. Συστήνεται να αποφεύγεται το ξέβγαλμα του στόματος και το φτύσιμο το πρώτο 24ωρο.
  • Πρήξιμο: Είναι σύνηθες να εμφανιστεί πρήξιμο στο μάγουλο τις επόμενες ημέρες. Η εφαρμογή παγοκυστών μπορεί να μειώσει το πρήξιμο.
  • Πόνος: Το πόσες μέρες πονάει ο ασθενής μετά την εξαγωγή εξαρτάται ανά περιστατικό, αλλά πρόκειται για πόνο που μπορεί να ανακουφιστεί με απλά παυσίπονα τα οποία θα συνταγογραφήσει ο οδοντίατρος.
  • Διατροφή: Τις πρώτες ημέρες, είναι προτιμότερες οι μαλακές τροφές.Οι πολύ ζεστές τροφές καλό είναι να αποφεύγονται, οπότε το πρώτο 24ωρο συστήνονται κρύες τροφές.
  • Μολύνσεις: Είναι σημαντικό για τον ασθενή να ακολουθήσει τις οδηγίες του οδοντιάτρου του σχετικά με τη λήψη αντιβιοτικών, εάν του έχουν συνταγογραφηθεί.

Πότε Κλείνει Η Πληγή

Το πότε κλείνει η πληγή η οποία έχει δημιουργηθεί στην άνω ή κάτω γνάθο έπειτα από μια αφαίρεση δοντιού δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα, διότι κάθε περίπτωση ασθενή είναι ξεχωριστή. Ωστόσο, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες όπως αυτές δίνονται από τον οδοντίατρο για μετά τη διαδικασία, η ανάρρωση του ασθενή θα είναι άμεση και με τον ελάχιστο δυνατό πόνο.

Παρενέργειες - Ανάρρωση

Μερικές από τις παρενέργειες τις οποίες ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει ένας ασθενής ο οποίος έχει υποβληθεί σε εξαγωγή δοντιού είναι οι εξής:

  • αιμορραγία 
  • οίδημα (πρήξιμο)
  • πόνος
  • δυσφορία
  • μόλυνση

 

Ο ασθενής, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του μέσα σε 1-2 ημέρες. Η τραυματισμένη περιοχή θα επουλωθεί μετά από λίγες εβδομάδες, αναίμακτα και ανώδυνα, χωρίς καμία ανεπιθύμητη επιπλοκή, εφόσον δεν παραβλέπονται οι συστάσεις του οδοντιάτρου, και ο χρόνος για την πλήρη ανάρρωσή του θα ελαχιστοποιηθεί.

Ποιο Το Κόστος Της Αφαίρεσης Δοντιών;

Το κόστος για μια εξαγωγή δοντιών δεν είναι κοινό για κάθε έναν από τους ασθενείς, καθώς οι ακριβείς ανάγκες τους μπορεί να διαφέρουν. Ο οδοντίατρος φροντίζει πάντα να ενημερώνει τον ασθενή αναφορικά με την τιμή της αφαίρεσης και τους παράγοντες από τους οποίους διαμορφώνεται.

Πότε Να Επικοινωνήσετε Με Τον Οδοντίατρό Σας

Ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον οδοντίατρό του εάν εμφανίσει κάποια ή κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • εντονότερη αιμορραγία που δεν σταματά 
  • πυρετός
  • αυξημένος πόνος

 

Η εξαγωγή ενός δοντιού είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να σας απαλλάξει από τον πόνο και την ενόχληση που προκαλεί ένα προβληματικό δόντι. Με την κατάλληλη φροντίδα, η επούλωση θα είναι γρήγορη και ανώδυνη.

Ο οδοντίατρος - χειρουργός Δρ. Άδωνις Αντωνίου βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αναφορικά με την εξαγωγή δοντιών και να λύσει τυχόν απορίες σας. Πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας με τον γιατρό μέσω τηλεφώνου ή συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας και κλείστε το ραντεβού σας σήμερα για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.

Antoniou Dental Care
Επικοινωνείστε μαζί μας και κλείστε άμεσα ραντεβού

Επιλέξτε το ραντεβού σας
TOP