Η εξαγωγή φρονιμίτη άνω και κάτω γνάθου είναι μια συχνή οδοντιατρική επέμβαση που αφορά την αφαίρεση των τεσσάρων τελευταίων δοντιών της στοματικής κοιλότητας. Αυτά τα δόντια, γνωστά και ως “φρονιμίτες”, συχνά αναπτύσσονται σε λάθος θέση ή δεν έχουν αρκετό χώρο για να βγουν σωστά, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και άλλα προβλήματα.
Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το πώς γίνεται μια απλή αφαίρεση φρονιμίτη και ποια η διαφορά σε περιπτώσεις έγκλειστου φρονιμίτη. Ακόμα, θα μιλήσουμε σχετικά με το αν πονάει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας, καθώς και με το αν υπάρχει πρήξιμο μετά την αφαίρεση, πόνος ή άλλες ενοχλήσεις και πώς αντιμετωπίζονται. Τέλος, θα δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες ώστε η ανάρρωση να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και ανώδυνη.
Γιατί χρειάζεται εξαγωγή φρονιμίτη;
- Έλλειψη χώρου: Όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη γνάθο, οι φρονιμίτες μπορεί να αναπτυχθούν σε λάθος θέση.
- Πόνος και φλεγμονή: Οι φρονιμίτες που αναπτύσσονται σε λάθος θέση μπορούν να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα στα ούλα καθώς και δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος.
- Κίνδυνος μόλυνσης: Οι φρονιμίτες που δεν έχουν βγει πλήρως αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας και περιοδοντίτιδας, καθώς είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά.
Πώς γίνεται η εξαγωγή φρονιμίτη;
Η διαδικασία εξαγωγής φρονιμίτη διαφέρει ανάλογα με τη θέση και την κατάσταση του δοντιού. Γενικά, περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
- Έλεγχος: Πριν από κάθε επέμβαση εξαγωγής φρονιμίτη ο οδοντίατρος σας θα λάβει λεπτομερές οδοντιατρικό και ιατρικό ιστορικό. Επίσης είναι απαραίτητη μια πρόσφατη πανοραμική ακτινογραφία για να ελεγχθεί η θέση το φρονιμίτη σε σχέση με ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία όπως νεύρα και αγγεία.
- Αναισθησία: Ο οδοντίατρος θα χορηγήσει τοπική αναισθησία στην περιοχή, έτσι ώστε να μην αισθανθείτε καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια της εξαγωγής.
- Τομή: Αν ο φρονιμίτης είναι έγκλειστος ο οδοντίατρος θα κάνει μια τομή στο ούλο για να αποκαλύψει το δόντι.
- Αφαίρεση του δοντιού: Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει το δόντι.
- Έλεγχος και ράμματα: Μετά την αφαίρεση του δοντιού, ο οδοντίατρος θα ελέγξει την περιοχή για τυχόν θραύσματα οστού και θα τοποθετήσει ράμματα για να επιταχυνθεί η επούλωση.
Τι πρέπει να προσέξετε μετά την εξαγωγή φρονιμίτη;
- Αιμορραγία: Μια ήπια αιμορραγία είναι φυσιολογική τις πρώτες ώρες μετά την εξαγωγή. Αποφύγετε το ξέβγαλμα και το φτύσιμο το πρώτο 24ωρο. Μπορείτε να τοποθετήσετε μια γάζα στην περιοχή και να δαγκώσετε απαλά για να σταματήσει η αιμορραγία.
- Πρήξιμο: Είναι σύνηθες να εμφανιστεί πρήξιμο στο μάγουλο τις επόμενες ημέρες. Μπορείτε να εφαρμόσετε παγοκύστες για να μειώσετε το πρήξιμο.
- Πόνος: Ο οδοντίατρος θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα για να ανακουφίσετε τον πόνο.
- Διατροφή: Τις πρώτες ημέρες, προτιμήστε μαλακές τροφές και αποφύγετε τις πολύ ζεστές ή πολύ κρύες τροφές.
- Μολύνσεις: Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας σχετικά με τη λήψη αντιβιοτικών, εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί.
Το πότε κλείνει η τρύπα μετά από εξαγωγή φρονιμίτη και ο ακριβής χρόνος ανάρρωσης ενός ασθενή συνολικά μετά από μια τέτοια διαδικασία εξαρτώνται ανά περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθούνται πάντα οι οδηγίες του οδοντιάτρου, όπως περιγράφονται παραπάνω και να μην παραλείψετε να επικοινωνήσετε μαζί του αν χρειαστεί.
Πότε να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας
Επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρό σας εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Εντονότερη αιμορραγία που δεν σταματά
- Πυρετός
- Αυξημένος πόνος
- Παρατεταμένη αναισθησία/υπαισθησία
Η εξαγωγή φρονιμίτη είναι μια συχνή επέμβαση, σε προσιτό κόστος, που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη στοματική σας υγεία. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας για να έχετε μια ομαλή ανάρρωση.
Ο οδοντίατρος – χειρουργός Δρ. Αντωνίου βρίσκεται στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία της εξαγωγής φρονιμίτη και την τιμή της. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το οδοντιατρείο Antoniou Dental Care, τηλεφωνικά ή συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας, για ό,τι χρειάζεστε και για να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό!