1. Πόσο συχνά πρέπει να έρχομαι για οδοντιατρικό έλεγχο;
Η στοματική υγεία και οι ανάγκες διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Ως γενικό κανόνα η πλειοψηφία πρέπει να επισκέπτεται το οδοντιατρείο δυο φορές το χρόνο και πιο σπάνια ορισμένοι ασθενείς μια φορά το χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με ιστορικό περιοδοντίτιδας μπορεί να χρειαστεί να επισκέπτονται το οδοντιατρείο περισσότερες από δυο φορές το χρόνο. Έτσι, εξασφαλίζετε ότι η στοματική σας υγεία παραμένει σε υψηλό επίπεδο και τα όποια προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ανώδυνα και οικονομικά.
2. Με ποιους τρόπους μπορώ να φροντίζω την στοματική μου υγεία στο σπίτι;
Πέραν του καθημερινού βουρτσίσματος και μεσοδόντιου καθαρισμού των δοντιών υπάρχουν και ορισμένες απλές συμβουλές που μπορούν να απογειώσουν την στοματική σας υγεία.
- Χρησιμοποιείτε φθοριούχα σκευάσματα.
- Αποφύγετε σνακ πλούσια σε ζάχαρη.
- Αποκτήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
- Αποφύγετε το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού τσιγάρου).
3. Πως μπορώ να βελτιώσω το χρώμα των δοντιών μου;
Ένα όμορφο χαμόγελο με υγιή, λευκά δόντια μπορεί να εξυψώσει την αυτοπεποίθηση σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι με το πέρασμα του χρόνου παρατηρούν αλλαγή στο χρώμα των δοντιών τους είτε από χρωστικές που εναποτίθενται εξωτερικά των δοντιών ή από παλιές φθαρμένες αποκαταστάσεις ή τέλος από χρωστικές εσωτερικά των δοντιών. Η αρχή γίνεται πάντα με τη σωστή διάγνωση του προβλήματος και στη συνέχεια θα σας ενημερώσουμε για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης. Ορισμένοι από αυτούς αναλόγως της αιτίας μπορεί να είναι:
- Καθαρισμός δοντιών
- Λεύκανση δοντιών
- Όψεις πορσελάνης
- Όψεις ρητίνης
4. Πώς μπορών να προλάβω την τερηδόνα, την ουλίτιδα και άλλα προβλήματα στο στόμα;
Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ένα υγιές στόμα είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη δίαιτα, να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο και να τηρείτε αυστηρά την στοματική σας υγιεινή. Δηλαδή, βουρτσίζοντας τα δόντια δυο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια μια φορά τη μέρα. Προστατεύστε τον εαυτό σας από σοβαρές νόσους όπως ο καρκίνος του στόματος ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνίσματος.
5. Γιατί πρέπει να κάνω ακτινογραφίες κατά τον οδοντιατρικό μου έλεγχο;
Οι ακτινογραφίες είναι ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για τον οδοντίατρο. Με αυτές μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα βλάβες στα δόντια και στους πέριξ ιστούς που δεν είναι ορατές κατά την επισκόπηση. Συστήνονται δυο ακτινογραφίες (μια σε κάθε πλευρά) ανά δεκαοκτώ μήνες προληπτικά. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ακτινογραφίες ή μια πανοραμική ακτινογραφία αναλόγως το διαγνωστικό έλεγχο που πρέπει να διενεργηθεί.
6. Τι είναι η οδοντική ευαισθησία και γιατί παρουσιάζεται;
Οι ασθενείς με ευαίσθητα δόντια πονάνε όταν τρώνε ή πίνουν κρύα ή ζεστά, γλυκά ή ξινά. Συνήθως οφείλετε σε:
- Οδοντική τερηδόνα
- Περιοδοντική νόσο
- Σπασμένα δόντια
- Φθαρμένα σφραγίσματα
- Αποτριβή ή διάβρωση της αδαμαντίνης
- Εκτεθειμένη επιφάνεια ρίζας
- Τρίξιμο δοντιών
7. Γιατί να προτιμήσω τα εμφυτεύματα δοντιών;
Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι ο ιδανικός τρόπος να αντικατασταθούν δόντια που έχουν εξαχθεί ή με κακή πρόγνωση. Η αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών απευθύνετε σε ενήλικες ασθενείς και μπορούν να τους βοηθήσουν να έχουν σταθερά, μόνιμα δόντια σε αντίθεση με τις οδοντοστοιχίες. Τα εμφυτεύματα δοντιών παρουσιάζουν πολύ ψηλά ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 98% και τα καθιστούν θεραπεία εκλογής.
8. Πρέπει να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα καθημερινά;
Η απάντηση μου προς τους ασθενείς μου είναι όχι, δεν χρειάζονται σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις όπου τα στοματικά διαλύματα είναι χρήσιμα και επωφελή. Οι βασικότερες είναι σε ασθενείς «ευαίσθητους» στην τερηδόνα όπου τους συστήνουμε ειδικά στοματικά διαλύματα πλούσια σε φθόριο για να ενισχύσουν το σμάλτο και σε ασθενείς με κάποια φλεγμονώδη νόσο των ούλων όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα όπου τους προτείνουμε στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη. Σε κάθε περίπτωση η χρήση δεν πρέπει να είναι μακροχρόνια και πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες μας.
9. Από ποια ηλικία ξεκινάνε τα παιδιά να έρχονται στον οδοντίατρο;
Στατιστικά, έχει βρεθεί ότι τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν τερηδόνα στα δόντια κατά μέσο όρο στην ηλικία των δυο ετών. Προτείνουμε στους νέους γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους για οδοντιατρικό έλεγχο μετά τα πρώτα τους γενέθλια. Είναι σημαντικό τα παιδιά να εξοικειώνονται με το περιβάλλον του οδοντιατρείου από νωρίς για να μην αναπτύξουν φοβίες καθώς και για να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στοματικής υγιεινής.
10. Πότε αλλάζουν τα πρώτα δόντια τα παιδιά;
Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αλλάζουν τα πρώτα δόντια γύρω στην ηλικία των έξι ετών. Η ηλικία αυτή μπορεί για κάποια παιδιά να είναι λίγο διαφορετική είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Συνήθως αρχίζουν να πέφτουν με την σειρά με την οποία ανέτειλαν.
Μη διστάσετε να μας κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση την επόμενη φορά που θα μας επισκεφθείτε.
Είμαστε εδώ για να φροντίζουμε τη στοματική σας υγεία και να σας απαντάμε σε ότι και να μας ρωτήσετε.