Ο καθαρισμός δοντιών σε ενήλικες και σε παιδιά αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, σε προσιτή τιμή, για μια σειρά από λόγους, οι οποίοι θα εξεταστούν στη συνέχεια. Παρακάτω αναφέρεται το τι ακριβώς είναι ο καθαρισμός των δοντιών και η διαφορά ανάμεσα στον απλό και τον βαθύ. Ακόμα, θα δούμε βήμα-βήμα πώς γίνεται, θα μάθουμε τι απαιτείται για την προετοιμασία και τι πρέπει να κάνουμε μετά έτσι ώστε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τι Είναι Ο Καθαρισμός Δοντιών
Ο καθαρισμός δοντιών ή αποτρύγωση, όπως ονομάζεται αλλιώς, είναι μια απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία, η οποία αφορά στην απομάκρυνση της οδοντικής πέτρας, της μικροβιακής πλάκας και των χρωστικών, με ειδικά εργαλεία και με υπέρηχους. Είναι από τα σημαντικότερα όπλα στη φαρέτρα των οδοντιάτρων για την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.
Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών χρειάζεται καθαρισμό δοντιών κάθε έξι μήνες. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να είναι μικρότερο ή και μεγαλύτερο. Αυτό εξετάζεται για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά και ο οδοντίατρος είναι εκείνος που καθορίζει τη συχνότητα των επανεξετάσεων αναλόγως των οδοντιατρικών αναγκών. Για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ο καθαρισμός δοντιών, είναι υψίστης σημασίας η εφαρμογή καλής στοματικής υγιεινής σε καθημερινή βάση.
Είναι σημαντικό να είναι σαφές πως ο καθαρισμός των δοντιών συμβάλλει στην πρόληψη των διαφόρων νόσων οι οποίες σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλα, αλλά όχι στη θεραπεία τους. Εάν κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο ο οδοντίατρος διαγνώσει ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα θα πρέπει να ακολουθηθεί και η ανάλογη αντιμετώπιση. Ο βαθύς καθαρισμός εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίσει την ουλίτιδα ή την περιοδοντίτιδα.
Τι Στόχο Έχει
Ο στόχος ενός καθαρισμού δοντιών είναι διπλός, καθώς γίνεται τόσο από άποψη υγιεινής και υγείας όσο και από αισθητικής. Από τη μία μεριά, ο καθαρισμός των δοντιών έχει ως βασικό του στόχο την εξασφάλιση της στοματικής υγιεινής μέσω της απομάκρυνσης της πέτρας και της πλάκας. Ο λόγος είναι πως τόσο η πλάκα όσο και η πέτρα δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν απλώς με το καθημερινό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος. Η συσσώρευση της πέτρας και της πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα, αλλά και η κακοσμία του στόματος. Από την άλλη μεριά, ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου του αναφορικά με τη συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός των δοντιών, ο ασθενής εξασφαλίζει πιο λευκά και λαμπερά δόντια.
Διαδικασία
Η διαδικασία του καθαρισμού δοντιών είναι κατά κανόνα ανώδυνη. Ο ασθενής, ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών του, ενδέχεται να αισθανθεί μια ήπια ενόχληση, αλλά σπάνια μη ανεκτό πόνο. Ωστόσο, υπάρχει η επιλογή μιας μικρής δόσης αναισθησίας, εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο οδοντίατρος, ώστε να κυλήσει χωρίς την παραμικρή ενόχληση ο καθαρισμός των δοντιών.
Αναφορικά με τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών, αυτή εξαρτάται ανά περίπτωση ασθενή και μπορεί να κυμαίνεται από 20 λεπτά έως και μία ώρα. Όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, ένας “απλός” καθαρισμός θα διαρκέσει πολύ λιγότερο συγκριτικά με έναν βαθύ καθαρισμό ο οποίος, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, γίνεται όταν ο ασθενής πάσχει από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Σε περιπτώσεις όπου χρειαστεί και φθορίωση, θα προστεθούν στον συνολικό χρόνο και 10 λεπτά επιπλέον.
Τα διάφορα στάδια, από τα οποία αποτελείται ο καθαρισμός των δοντιών, συνοψίζονται παρακάτω:
- Η κλινική εξέταση και αξιολόγηση: Ο οδοντίατρος ξεκινά τη διαδικασία του καθαρισμού εξετάζοντας το στόμα για να εντοπίσει την τερηδόνα, σε περίπτωση που υπάρχει, και συνολικά τις περιοχές που απαιτούν πιο ενδελεχή καθαρισμό. Μετά την κλινική εξέταση, ακολουθεί η συνολική αξιολόγηση της κατάστασης των ούλων, των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας ευρύτερα.
- Η απομάκρυνση της πέτρας: Χρησιμοποιώντας εργαλεία χειρός ή υπερήχους, ο οδοντίατρος απομακρύνει, στη συνέχεια, την πέτρα από την επιφάνεια των δοντιών και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Η χρήση υπερήχων είναι εξαιρετικά ανώδυνη και αποτελεσματική, επιτρέποντας την απομάκρυνση της πέτρας χωρίς να προκαλούνται βλάβες στους ιστούς.
- Ο καθαρισμός της πλάκας: Αφού απομακρυνθεί η πέτρα, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία απόξεσης για να καθαρίσει την οδοντική πλάκα που υπάρχει τόσο στα δόντια όσο και τα ούλα.
- Το γυάλισμα των δοντιών: Μετά τον καθαρισμό των δοντιών, πρέπει να γίνεται γυάλισμα των δοντιών ούτως ώστε να αφαιρεθούν οι επιφανειακοί λεκέδες και να λειανθούν οι επιφάνειες των δοντιών. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολη η προσκόλληση της πλάκας.
- Η φθορίωση, σε περίπτωση που απαιτείται: Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, είναι απαραίτητο ως τελικό στάδιο του καθαρισμού των δοντιών να εφαρμοστεί φθοριούχο τζελ στα δόντια για την ενίσχυση του σμάλτου και την πρόληψη της τερηδόνας.
Στο οδοντιατρείο Antoniou Dental Care ο καθαρισμός δοντιών πραγματοποιείται με τη χρήση συσκευής υπερήχων PIEZON® NO PAIN και της συσκευής AIR FLOW® HANDY 3.0 PREMIUM της Ελβετικής EMS. Με τη χρήση των πλέον σύγχρονων εργαλείων και τη δέουσα προσοχή, ο καθαρισμός των δοντιών είναι εντελώς ανώδυνος και πλήρως αποτελεσματικός. Η αφαίρεση της πέτρας και ο καθαρισμός της πλάκας, σε τιμές προσιτές για όλους, θα διατηρήσει τη στοματική υγιεινή και υγεία σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την εικόνα του προσώπου.
Τι Πρέπει Να Προσέξετε Πριν Και Μετά
Η προετοιμασία για έναν καθαρισμό δοντιών και οι ενέργειες που συστήνονται για μετά την ολοκλήρωσή του είναι εξίσου σημαντικά με την ίδια τη διαδικασία. Τηρώντας τις οδηγίες για πριν και μετά, εξασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από κάθε άποψη.
Πριν τον καθαρισμό δοντιών, είναι σημαντικό ο οδοντίατρος να έχει ενημερωθεί για τυχόν ιατρικά προβλήματα ή φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, προκειμένου να προσαρμόσει τον καθαρισμό στις δικές του ανάγκες. Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί πως είναι πολύ σημαντικό ο οδοντίατρος να γνωρίζει την ύπαρξη ή ακόμα και την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή της κατανάλωσης τροφών και ποτών που μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία και, τέλος, ο ασθενής θα πρέπει να έχει βουρτσίσει τα δόντια του.
Μετά τον καθαρισμό, μπορεί να υπάρξει μια ελαφριά ευαισθησία στα δόντια και τα ούλα. Συστήνεται η αποφυγή της κατανάλωσης πολύ ζεστών ή πολύ κρύων τροφών και ποτών για μερικές ώρες μετά τη διαδικασία. Επιπλέον, για κάποιες ώρες, θα πρέπει να αποφευχθεί το κάπνισμα και η κατανάλωση ποτών και τροφών που λεκιάζουν τα δόντια, όπως είναι ο καφές και το κόκκινο κρασί για παράδειγμα.
Συμβουλές Για Διάρκεια Αποτελέσματος
Η διάρκεια του αποτελέσματος ενός καθαρισμού δοντιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, γι’ αυτό και δεν είναι ίδια σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να διαρκέσει το αποτέλεσμα από τον καθαρισμό των δοντιών και να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή στοματική υγιεινή. Οι πιο βασικές ενέργειες για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι οι εξής:
- η καθημερινή φροντίδα των δοντιών: Συστήνεται βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα, καθώς και η χρήση οδοντικού νήματος. Το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση, προκειμένου να απομακρύνεται η πλάκα από τις μεσοδόντιες περιοχές.
- το πλύσιμο της γλώσσας: Η πλειονότητα των ανθρώπων εστιάζει στη φροντίδα των δοντιών και των ούλων, παραλείποντας να κάνει το ίδιο και για τη γλώσσα. Η γλώσσα αποτελεί μια περιοχή στην οποία συσσωρεύονται πολλά μικρόβια, γι’ αυτό και μετά το τυπικό βούρτσισμα συστήνεται ο καθαρισμός της με απαλές κινήσεις με την οδοντόβουρτσα.
- η χρήση στοματικού διαλύματος: Η χρήση ενός αντισηπτικού στοματικού διαλύματος ολοκληρώνει την καθημερινή φροντίδα των δοντιών, των ούλων καθώς και της γλώσσας. Το στοματικό διάλυμα συμβάλλει στην απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων, τα οποία παραμένουν μετά το βούρτσισμα και το νήμα.
- η υγιεινή διατροφή: Η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης τροφών και ποτών, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη, είναι απολύτως απαραίτητη καθώς η ζάχαρη προάγει την ανάπτυξη πλάκας. Αντιθέτως, τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνες ενισχύουν τόσο τα δόντια όσο και τα ούλα.
- η αποφυγή του καπνίσματος: Το κάπνισμα αποτελεί μια συνήθεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ούλα και τα δόντια, γι’ αυτό και συστήνεται η μείωσή του, αν όχι η πλήρης αποφυγή του.
Ο τακτικός επαγγελματικός καθαρισμός πρέπει να αποτελεί απαράβατο κανόνα για τον ασθενή, αν θέλει να διατηρείται το αποτέλεσμα του προηγούμενου καθαρισμού, να αντιμετωπίζονται και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα τυχόν προβλήματα. Η βασική σύσταση για τον καθαρισμό των δοντιών είναι πως η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες. Σε περιπτώσεις προχωρημένης περιοδοντικής νόσου, είναι πιθανό να συσταθούν ακόμα πιο συχνοί καθαρισμοί. Σε όποια και από τις δύο κατηγορίες και αν υπάγεται ο ασθενής, η τήρηση της συχνότητας των καθαρισμών των δοντιών είναι ουσιώδης.
Η διαδικασία του καθαρισμού των δοντιών είναι ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας. Η τακτική φροντίδα εκ μέρους του ασθενή, όπως αυτή περιγράφεται πιο πάνω, σε συνδυασμό με τις επισκέψεις στον οδοντίατρο θα βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς και λαμπερού χαμόγελου. Επιλέξτε τον επαγγελματία οδοντίατρο που εμπιστεύεστε και ακολουθήστε τις οδηγίες του, προκειμένου να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ο οδοντίατρος - χειρουργός Δρ. Άδωνις Αντωνίου βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει σχετικά με το κόστος ενός καθαρισμού δοντιών ή μια ενδεχόμενη προσφορά για τη διαδικασία, τα βήματα από τα οποία αποτελείται, τη διάρκεια και αναφορικά με όλα όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε. Πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας μαζί του μέσω τηλεφώνου ή συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε το ραντεβού σας.